Op basis van jouw klachten en hulpvraag word je geïnformeerd over de beschikbare behandelmethoden. Vervolgens kiezen we samen welke behandelvorm het beste bij jou past. Onderstaand vind je meer informatie over onze verschillende behandelvormen. Neem gerust contact op als je vooraf wilt weten of één van deze behandelvormen voor jou van toepassing kan zijn.

Alle behandelgesprekken vinden plaats tijdens een wandeling in de natuur. Hiervoor spreken we vooraf een tijd en plaats af. De wandelgesprekken duren 60 minuten. Zorg dat je gekleed bent op het weertype en goede, comfortabele schoenen draagt. De wandeling gaat altijd door, behalve bij code oranje van de Overheid. Voor EMDR sessies heeft W&B op flexibele basis een binnenruimte beschikbaar.

De behandelmethodes van W&B zijn allemaal wetenschappelijk bewezen. De wandeltherapie bij W&B is geen coaching. Bij wandel coaching worden lichtere vraagstukken behandeld. Coaching is meer gericht op het inzetten van persoonlijke kwaliteiten. Bij psychologische behandeling ligt de aandacht op herstel of genezing, maar omdat je doorgaans veel zelf inzicht verwerft zal je ook veel persoonlijke groei ervaren.

BEHANDELVORMEN

Beweging draagt in grote mate bij aan het herstel van psychische klachten en het verbeteren van het psychisch welzijn. Bij angst of stress bijvoorbeeld bouwt ons lichaam stresshormonen op, zoals adrenaline en cortisol. Door beweging, de buitenlucht en daglicht verbruikt het lichaam deze stresshormonen. Je lijf komt tot rust, waardoor je meer ontspannen kunt praten en nadenken. Hierdoor komen inzichten makkelijker binnen. Daarbij maakt jouw lichaam door te bewegen endorfine aan. Endorfine heeft als positieve bijwerking dat je er gelukkig van wordt.

Ook bij depressieve klachten is beweging stimulerend voor de weg naar herstel. Als jij je somber voelt heb je nergens zin in en onderneem je minder. Door passiviteit krijg je nog minder energie en voel je je steeds somberder worden. Letterlijk in beweging komen doorbreekt deze cirkel.

Hoogleraar Erik Scherder geeft in dit filmpje drie redenen waarom wandelen goed is voor je brein.

De voordelen van wandelen in de natuur:

BEHANDELMETHODEN

Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Deze actieve vorm van therapie werkt effectief bij verschillende klachten. Het achterliggende idee is dat de manier waarop jij tegen een situatie aankijkt (gedachten) van invloed is op hoe jij je voelt (gevoel) en hoe jij je vervolgens gedraagt, of met de situatie omgaat (gedrag). Aan de hand van dit principe zullen we naar jouw klachten kijken. Ook ga je met huiswerkopdrachten met de therapie aan de slag. De bedoeling is om minder last van je klachten te krijgen door anders naar moeilijke situaties te kijken en er vervolgens anders mee om te gaan. Zo kun je de vicieuze cirkel waarin je terecht bent gekomen doorbreken.

Schematherapie
Deze therapievorm is van toepassing als iemand steeds tegen dezelfde gevoelens en moeilijk te veranderen (gedrags)patronen aanloopt. Valkuilen waar mensen telkens in trappen zijn bijvoorbeeld gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst, de lat hoog leggen, perfectionisme, geen nee kunnen zeggen, moeite met bewaken van grenzen, te veel hooi op je vork nemen en uitstelgedrag. Deze patronen vinden vaak hun oorsprong in je jeugd. Jeugdervaringen hebben grote invloed op het denken,voelen en handelen als volwassene. Schematherapie helpt de oorsprong van deze gevoelens en gedragspatronen te begrijpen en te veranderen. Je leert beter voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezonde manier mee om te gaan. Bij W&B maak ik gebruik van de methoden en technieken van schematherapie.

EMDR
Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) wordt toegepast als mensen last blijven houden van de gevolgen van een schokkende of traumatische ervaring. Soms kan het zijn dat iemand vastloopt in de verwerking van deze gebeurtenis. Terugkerende beelden, gedachtes en gevoelens gekoppeld aan de gebeurtenis kunnen het functioneren in het dagelijks leven belemmeren. Wil je meer weten over EMDR? Kijk dan op www.emdr.nl

Let op: EMDR kan niet worden uitgevoerd tijdens een wandeling. Als bij de intake blijkt dat je last hebt van een posttraumatische stressstoornis en EMDR de aangewezen behandelmethode is, kunnen we met jou de mogelijkheid van behandelen op locatie bespreken.

Loopbaanbegeleiding
Werk is voor velen van ons belangrijk. Het grootse deel van je tijd besteed je wellicht aan werken. Niet onbelangrijk dat je het dus wel een beetje naar je zin hebt. Helaas hebben we niet allemaal dat geluk. Wellicht heb je elke morgen moeite met opstaan omdat je geen zin hebt om aan het werk te gaan of twijfel je al een tijdje of je een carrièreswitch moet maken. Loopbaancoaching doet Wandel & Behandel niet zelf, maar wij werken samen met Eveline van der Vlist wanneer we merken dat dit baat heeft voor clienten.

Als Noloc gecertificeerd loopbaancoach kan Eveline van der Vlist je helpen bij het vinden van jouw missie. Dat waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Wil je meer informatie? Neem een kijkje op haar website www.vandervlistcoaching.nl